tencuiala mecanizata valcea

Tencuieli mecanizate Firma noastra executa tencuiala mecanizata de calitate la preturi avantajoase.

Avantaje:

Tencuiala este un mortar care se prepara cu apa si are rolul de a nivela peretii oferind atat un strat de protectie, cat si unul de termoizolare a constructiilor la interior sau la exterior. 
Tencuiala umeda spre deosebire de placile de gips carton, denumite de specialisti si sisteme de tencuire uscate, confera peretelui un grad mai mare de rezistenta mecanica la abraziune sau lovire.   

Tencuiala umeda se poate aplica manual sau mecanizat pe diverse suprafete din beton, caramida sau BCA. Recomandam, inainte de aplicare, amorsarea suprafetelor cu un “primer” care are rolul de a spori legatura dintre tencuiala si stratul suport. 

Ai in vedere ca un consum mediu pe metru patrat este de 8 pana la 13 kg pe fiecare cm de tencuiala, ceea ce inseamna ca tencuiala trebuie sa fie foarte bine ancorata de stratul suport, mai ales pe tavane. 

De asemenea, dupa aplicare este nevoie ca incaperea sa fie aerisita si sa se evite tirajul fortat cu aer cald care poate provoca aparitia fisurilor in tencuiala. 

In functie de conditiile de umiditate, destinatie si temperatura peretilor pe care se doreste aplicarea tencuielii, exista 2 tipuri:

Tencuiala mecanizata pe baza de ciment

Acest tip de tencuiala se prepara prin amestecul clasic de ciment, var hidraulic, lianti apa si nisip si prezinta avantaje privind rezistenta mecanica superioara, rezistenta la umiditate motiv pentru care se poate aplica si la exterior. 

Dezavantajul este ca are un consum mai mare de cca 13-14 kg/mp pe 1 cm grosime si pentru finisare sunt necesare mai multe etape intermediare. 

Tine cont ca o tencuiala mecanizata pe baza de ciment necesita un timp indelungat de uscare, in functie de grosimea de aplicare, temperatura si umiditatea mediului ambiant. 

Pentru aplicare pe tavane este nevoie de un primer puternic si nu se recomanda grosimi mai mari de 1 cm.

Tencuielile pe baza de ciment se recomanda in bai, beciuri si pivnite, la pereti exteriori, in zonele de trafic intens.

​​​​​​​

Tencuiala mecanizata pe baza de ipsos

Tencuiala pe baza de ipsos este un tip de mortar predozat din fabrica, pe baza de ipsos si lianti hidraulici care se prepara doar prin amestecare cu apa. 

Ipsosul este un material cald, cu calitati higroscopice, adica absoarbe apa aflata in surplus in atmosfera, pe care ulterior o poate ceda daca umiditatea scade. 

Din cauza rezistentei limitate la umiditate, tencuiala mecanica pe baza de ipsos se foloseste doar la interior si prezinta urmatoarele avantaje fata de cea pe baza de ciment :
–    consum pe mp de doar 8-9 kg/ 1 cm grosime;
–    are o aderenta foarte buna;
–    se ajunge la un finisaj de buna calitate prin mai putine operatiuni fata de cea de ciment;
–    timp de uscare mai scurt;
–    coeficientul de transfer termic este mai mic decat la ciment ceea ce ii confera un grad de izolatie termica superior;

Totusi pretul pe kg, este mai mare decat la cea de ciment cu cca 40%, dar compenseaza prin consum mai scazut si prin timpul salvat ca sa ajungi la un finisaj superior.

Tencuiala mecanizata iti ofera posibilitatea de a efectua lucrarile de nivelare si finisare a peretilor intr-un timp mai scurt si intr-un mod eficient. 

Grosimea maxima care se poate realiza dintr-o aplicare este de maximum 3 cm, iar pentru acoperirea unor denivelari mai mari se recomanda tencuirea in straturi succesive.

Tencuiala predozata din fabrica iti garanteaza o calitate constanta spre deosebire de cea fabricata artizanal in santier, la care pot aparea diferente in reteta de preparare care conduc la aparitia de fisuri.

Tencuiala mecanizata salveaza timp si confera un consum pe metru patrat mai redus decat tencuiala manuala clasica produsa in santier.

Forta de aderenta este superioara retetei predozate din fabrica datorita aditivilor folositi ceea ce garanteaza o durata de viata mai mare a tencuielii.

Atentie: elementele metalice auxiliare folosite in aplicarea tencuielii mecanizate precum sinele de pontaj sau coltare trebuie sa aiba un strat uniform de zinc de minimum 275 de microni, deoarece in caz contrar vor coroda, iar oxidul de fier rezultat va iesi prin tencuiala si va compromite finisajul peretelui. 

O tencuiala mecanizata, atat pe baza de ciment, cat si pe baza de ipsos, prezinta un mediu puternic alcalin foarte agresiv cu aliajele pe baza de fier (Fe). 

Daca nu sunteti siguri pe calitatea accesoriilor se recomanda indepartarea lor din tencuiala, inainte de a se usca si repararea golului ramas.

Poti achizitiona tencuiala mecanizata la sac, in functie de destinatia peretilor finisati si de bugetul avut la dispozitie.

Tencuiala mecanizata este mult mai usor de aplicat, spre deosebire de alte procedee. Cu toate acestea, pentru ca rezultatul sa fie atat estetic, cat si functional si eficient, aceasta ar trebui intotdeauna aplicata de catre profesionisti.

Iata care sunt etapele de executie tencuiala mecanizata:

Pasul #1: Curatarea suprafetelor

Suprafata suport – peretii sau tavanul – trebuie, in primul rand, sa fie curatata foarte bine de praf, pentru a se asigura o aderenta mai buna. De asemenea, ne vom asigura ca nu exista pete de ulei sau grasimi.

Pasul #2: Temperatura

Temperatura camerei (sau a mediului, daca se lucreaza in exterior), trebuie sa fie intre 5 si 30 de grade Celsius. Pentru lucrarile la interior, daca este necesar, se poate utiliza un dispozitiv de incalzire sau de racire, cu conditia sa respectam parametrii de umiditate.

Pasul #3: Pontarea peretilor

Vom ponta peretele folosind profile de ghidaj pentru tencuiala, cu 24 de ore inainte de aplicarea tencuielii.

Pasul #4: Prepararea materialului

In cazul tencuielii mecanizate, vom regla debitul de apa al masinii de tencuit in functie de materialul utilizat si de consistenta. Vom adauga apoi materialul in cuva utilajului, amestecul fiind realizat, astfel, in mod automat.

Pasul #5: Aplicarea tencuielii pe suprafata suport

Vom aplica materialul intre profilele de tencuiala pontate, respectand specificatiile de utilizare a echipamentului.

Atentie! Pasta se poate usca relativ rapid, asadar, inainte de a lua o pauza, furtunul utilajului trebuie curatat.

Pasul #6: Nivelarea suprafetelor

Dupa aplicare, vom nivela tencuiala cu ajutorul unui dreptar sau a unui trapez, pentru a obtine aspectul neted dorit. 

Pasul #7: Razuirea tencuielii

Vom lasa tencuiala sa se intareasca timp de aproximativ 60 de minute de la nivelare, dupa care vom razui suprafata cu ajutorul unui spaclu lamelar sau a unui trapez.

Atentie! Pasta razuita poate fi inca folosita pentru umplerea golurilor sau corectarea eventualelor imperfectiuni.

Pasul#8: Finisarea peretilor sau a tavanului

Dupa 30 de minute de la razuire, vom folosi drisca cu burete pentru a netezi suprafata. Pasta obtinuta se va aplica apoi cu ajutorul unui spaclu sau a unei gletiere pentru finisarea finala a tencuielii.

Vopseaua se poate aplica dupa aproximativ 48-72 de ore de la finisare (in functie de materialul folosit), atunci cand tencuiala s-a uscat complet.